Audit

Betrouwbare en professionele audits

Bij DK QMS Consultancy kun je terecht voor interne en externe audits, maar wat is een audit precies? Wie een bedrijf runt, zal er ongetwijfeld van gehoord hebben. Een audit is eigenlijk niets anders dan een systematische controle, die om de zoveel tijd plaatsvindt en wordt uitgevoerd door een auditor. De auditor onderzoekt of de werkelijkheid en gewenste situatie overeenkomen en op welke manier dit misschien toch afwijkt. Uiteindelijk rapporteert de auditor aan het management binnen de organisatie en wordt er een rapport opgemaakt.

Een interne en een externe audit

Audits zijn er in vele soorten en maten, maar we kunnen grofweg twee soorten onderscheiden: de interne en de externe audit. Bij een interne audit wordt er gekeken naar de organisatie. Je kunt hierbij denken aan het evalueren van processen, producten en diensten, om zo tot nieuwe inzichten te komen en bijvoorbeeld de betrokkenheid van het personeel, de efficiƫntie of productiviteit te verbeteren. Bij een externe audit gaat het ook om een extern doel. Je hebt hierbij te maken met normen, die je wilt halen om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld een ISO-certificering. Hierbij is het raadzaam of zelfs verplicht gebruik te maken van een externe auditor, dus iemand buiten het bedrijf.

De verschillende niveaus

Buiten verschillende audits zijn er verschillende niveaus, die de auditor kan onderzoeken. Het werd net al even genoemd, maar je kunt te maken krijgen met een systeemaudit, een productaudit of een procesaudit. Bij een systeemaudit kijk je naar het functioneren van de organisatie als geheel. Werkt alles naar behoren, efficiƫnt en onder het toeziend oog van een bekwaam managementteam? Op het tweede niveau krijg je te maken met een procesaudit. Hier worden de verschillende fases van het productieproces onder de loep genomen. De focus hierbij ligt op de dagelijkse gang van zaken. Een productaudit let op de daadwerkelijke uitvoering. Is het product of de dienst in orde en voldoet het aan de verwachtingen van de klant?

DK QMS Consultancy

Bij DK QMS Consultancy kun je terecht voor consultancy op het gebied van marketing, sales, management en ICT. Wil je meer te weten komen over mijn werkwijze, mijn aanbod en tarieven? Dan kun je telefonisch of per e-mail contact met me opnemen. Heb je feedback of vragen over lopend advies? Ook dan sta ik je graag te woord.

Menu